ru

Pašcepta pilngraudu maize ar frišo zirņu smēriņu

Recepti un padomus, kā pagatavot gardās pilngraudu maizītes ar zaļo zirņu smēriņu, iesaka uztura speciāliste Liene Sondore.

Pilngraudu maize

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 500 - 600 g pilngraudu miltu ( var izmantot uz pusēm pilngraudu, Speltas, rudzu miltus)
  • 1/2 tējkarotes sāls
  • 1 ēdamkarote Muscovado (cukurniedru) cukura glāze ( ~240 ml) sēkliņu maisījuma ( sēkliņas var bērt mazāk)
  • 1-2 ēdamkarotes ķimeņu
  • Ieraugs vai ~ 23 g sausais maizes ieraugs (viena ēdamkarote ar kaudzi)

Cepšanai nepieciešams: taisnstūra kēksa forma, kā arī eļļa formas ieziešanai

Pagatavošanas gaita:

1. Visas sastāvdaļas sajauc.

2. Pievieno ~ 300 ml silta ūdens. Sāk mīcīt mīklu – tai ir jābūt vijīgai, ne biezai. Ja mīkla ir bieza, pievieno nedaudz vēl ūdeni. Maizes mīkla nav ilgi jāmīca – kad jūtat, ka visas sastāvdaļas ir sajaukušās, beidziet mīcīt.
Ja tiek izmantots dabīgais (ne sausais) ieraugs, uzreiz pēc samīcīšanas noņem nedaudz mīklas, liek tīrā traukā un uzglabā ledusskapī līdz nākamajai cepšanas reizei.

3. Mīklas bļodu pārsedz ar dvieli vai uzliek lielāku šķīvi un raudzē ~ 1-2h. Kad mīklas apjoms palielinājies uz pusi – var sākt cept maizi.

4. Veidni ieziež ar eļļu, izkaisa ar miltiem.

5. Sakarsē cepeškrāsni uz 200 ° C un cep 1h. Karstu pārsmērē ar cukurūdeni un ietin dvielī, un atstāj atpūsties vismaz pāris stundas. Parasti maizi cepu vakarā un no rīta to ēdam.

P.s. Maizes mīklai var pievienot sagrieztus saulē kaltētos tomātus, saceptus sīpolus, ķiplokus, garšvielas pēc izvēles.

Zaļais zirņu smēriņš

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 400 g saldētu zaļo zirnīšu ( vasarā svaigie)
  • Extra virgine olīveļļa
  • citrons
  • sāls, malti melnie pipari
  • melnās ķimenes dekorēšanai
  • 2-3 ķiploka daiviņas

Pagatavošanas gaita:

Visas sastāvdaļas sakuļ blenderī. Sastāvdaļu daudzumu variē atkarībā no paredzēto porciju daudzuma.

Saldais našķis "Pupiņu trifeles"

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 2 glāzes vārītu pupiņu vai turku zirņu
  • 1/5 glāzes smalki sagrieztu ‘žāvēto augļu ( var pievienot pēc izvēles)
  • 4 -6 ēdamkarotes kakao pupiņu masai, plus nedaudz apvārtīšanai
  • ~ 100 g kamas miltu
  • medus pēc garšas

Pagatavošanas gaita:

1.Zirnīšus blanšē

2. Zirnīšus liek bļodā, pievieno ķiploka daiviņas, piespiež nedaudz citrona sulas, pievieno šķipsniņu sāls, piparus un pielej nedaudz eļļas. Sāk blendēt. Masai ir jābūt krēmīgai. Pēc garšas pievieno piparus, citrona sulu.

Pasniedz pārkaisītu ar melnajām ķimenēm.

P.s. pēc garšas var pievienot   svaigas bazilika lapiņas, dilles, timiānu, rozmarīnu.

Labu apetīti!

Uzzini vairāk par atveseļošanos pēc infarkta šeit!

X