ru

Kardioloģes dr.Ivetas Mintāles sirdij veselīgās receptes

Sirdij draudzīgs uzturs ir tā sauktā Vidusjūras diēta. Pētījumi pierāda neapšaubāmu šīs diētas principu efektivitāti sirds un asinsvadu slimību riska mazināšanā.

Vidusjūras diēta savu nosaukumu ieguvusi vēsturiski – ne velti ap Vidusjūru esošajās valstīs ir daudz zemāka saslimstība ar sirds slimībām. Latvijā ir pārprasta šīs diētas ekskluzivitāte, patiesībā Vidusjūras diēta sastāv no produktiem, kas plaši pieejami arī Latvijā. Pie mums netiek iegūta vienīgi olīveļļa, kuras lietošana uzturā mazina infarkta, insulta un nāves risku, tomēr tā plašā klāstā pieejama veikalos. Būtībā šo diētu var dēvēt arī par Baltijas jūras diētu – to veido sezonāli augstas kvalitātes vietējie dārzeņi, augļi, pilngraudu un piena produkti, gaļa, zivis.

Piedāvājam kardioloģes dr.Ivetas Mintāles receptes, kas ir ne tikai gardas, bet arī sātīgas un veselīgas.

Pupiņu sautējums

(var lietot arī lēcas vai turku zirņus).

Iemērc pupiņas vai turku zirņus uz nakti ūdenī. Pannā olīveļļā apzeltī (15 – 20 min) 1 sagrieztu sīpolu, 2 daiviņas ķiploka, 2 seleriju kātus un 2 burkānus – šādi tiek veidots sofritto. Tikmēr pupiņas (nolej ūdeni, kurā mērcējās) liek ūdenī (labāk buljonā!), kas tās knapi apsedz un vāra uz nelielas uguns. Ja buljona nav, garšai pieliek lauru lapu, timiānu, pētersīļus. Labai garšai var pieliekt arī Parmezāna siera miziņu. Tad pieliek sagatavoto sofritto un sautē, kamēr pupiņas mīkstas. Beigās iemaisa pus krūzīti sarīvēta Parmezāna un gatavs! Pasniedz karstu!

Ja kaut kas paliek pāri, tad atdzisušās pupiņas var sablendēt (iznāk kaut kas līdzīgs humusam) un lietot uz rīta vai pusdienu graudu maizītes!

Ķirbju biezzupa

Vislabāk derēs mazie ķirbīši spilgti oranžā krāsā, jo tie ir saldi un aromātiski! Labi der arī riekstu jeb sviesta ķirbis. Vēl vajadzēs 1 kartupeli, 1 burkānu, sīpolu, seleriju kātu, 2 ķiploka daivas.

  • Ķirbi sagriež šķēlēs un liek cepeškrāsnī uz 20 min. Tas ķirbim piešķirs vēl vairāk salduma!
  • Pannā ar 1-2 ēd.k extra virgin olīveļļas uz mazas uguns apcep sagrieztu burkānu, sīpolu, ķiploku un selerijas kātu! Sīpols un ķiploks nedrīkst palikt brūns, krāsai jākļūst zeltainai!
  • Katliņā liek lielos gabalos sagrieztu kartupeli, apcepto burkānu, cepeškrāsnī izcepto ķirbi, ieber tējkaroti ķimeņu un uzlej ūdeni tik daudz, lai knapi apsedz dārzeņus, uzvāra, kamēr kartupelis mīksts.
  • Tad visu sablendē biezzupā. Zupa iznāks bieza un tumīga. Kad servējiet galdā, zupā var „iezīmēt” rakstus ar grauzdētu ķirbju eļļu ( derēs arī riekstu eļļa, trifeļu eļļa vai tā pati olīveļļa). Ja vēlaties piešķirt zupai pikantumu, varat ierīvēt svaigu ingveru, čilli pipariņu vai ķimeņu vietā likt kumīnu. Klāt labi derēs grauzdēta saldskābmaizes šķēle.

Ar šo ēdienu uzņemsiet vitamīnus, ogļhidrātus, šķiedrvielas, mono- vai poli- nepiesātinātās taukskābes (atkarībā, kādu eļļu liksiet klāt). Zupa ir brīnišķīgā oranžā krāsā ar burvīgu aromātu, ko varat papildināt ar dažnedažādām garšvielu variācijām, dekorējot ar sīki sagrieztu pētersīli, svaigu vai žāvētu timiānu, bet varbūt derēs sīki sagriezts ķiploks gripas profilaksei!

Zupas gatavošanas laiks – 25 min.

Vairāk par sirds veselību, lūdzu, skatiet: www.parsirdi.lv

Ilustratīvā foto avots ir Flickr.com, saskaņā ar Creative commons licenci.

1035105.011_02/17_LV

Iesaki sev tuviem cilvēkiem saņemt atbalstu pēc infarkta šeit!

X